/

28 August 2023

Yahoo Mail lanceert nieuwe AI-tools voor tijds- en geldbesparing: maak e-mailbeheer efficiënter en optimaliseer online winkelen

Yahoo Mail introduceert nieuwe AI-tools om gebruikers tijd en geld te besparen

Yahoo Mail introduceert nieuwe geavanceerde tools die zijn gebaseerd op kunstmatige intelligentie (AI) om gebruikers te helpen tijd en geld te besparen. Deze nieuwe technologieën zijn gericht op het efficiënter maken van het e-mailbeheer, evenals het optimaliseren van het online winkelen van gebruikers.

Eén van deze nieuwe tools, de Shopping Saver, speurt naar vergeten cadeaubonnen, kortingscodes en winkeltegoeden. Het slimme systeem stelt vervolgens berichten op naar de betreffende verkopers om deze besparingen toe te passen. Dit is een zeer welkome functie gezien het feit dat bijna de helft van de volwassenen in de Verenigde Staten ongebruikte cadeaubonnen of winkeltegoeden heeft.

Daarnaast heeft Yahoo Mail zijn zoekbalk geüpgraded om gebruikers te begeleiden bij het vinden van de informatie die ze nodig hebben. De zoekbalk doet nu suggesties voor veelvoorkomende vragen die gebruikers mogelijk willen stellen, waardoor het navigeren door de e-mailomgeving eenvoudiger en efficiënter wordt. Ook zijn er nieuwe filters toegevoegd om gebruikers te helpen de zoekresultaten te verfijnen.

Een andere opmerkelijke toevoeging is de verbetering van de schrijfassistent, die nu in verschillende tonen kan schrijven, zoals dringend, dankbaar of verontschuldigend. Deze functie maakt het mogelijk voor gebruikers om de toon van hun bericht aan te passen aan de specifieke situatie, wat bijdraagt aan een meer gepersonaliseerde en effectieve communicatie.

Deze nieuwe AI-functies zijn ontwikkeld op het AI-platform van Google Cloud. Ze zijn getest met iOS-gebruikers en zijn nu beschikbaar op webbrowsers. Yahoo heeft echter nog geen datum aangekondigd voor de bredere release van deze functies.

De stappen van Yahoo in de richting van AI-gestuurde e-mailfuncties volgen op vergelijkbare innovaties van technologiegiganten Google en Microsoft. Beide bedrijven hebben ook generatieve AI-gebaseerde functies geïntroduceerd in hun e-maildiensten, wat wijst op de groeiende trend van het gebruik van AI om de gebruikerservaring te verbeteren.

Deze ontwikkelingen benadrukken de toenemende rol van AI in ons dagelijks leven en hoe het ons kan helpen om complexere taken efficiënter en effectiever uit te voeren. In het geval van Yahoo Mail helpt het gebruikers niet alleen tijd te besparen bij het navigeren door hun e-mails, maar het biedt ook een nieuwe manier om geld te besparen in ons dagelijks leven, een functie die vele consumenten zullen waarderen.