/

28 August 2023

OpenAI lanceert ChatGPT Enterprise: geavanceerde AI-chatbot voor optimale klantinteractie en gegevensbeveiliging.

OpenAI, het toonaangevende bedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie, heeft onlangs ChatGPT Enterprise gelanceerd. Dit is een zakelijke versie van hun AI-gestuurde chatbot-app. Met de introductie van deze nieuwe versie wil OpenAI bedrijven in staat stellen hun interactie met klanten en gebruikers te optimaliseren, terwijl ze tegelijkertijd een hoger niveau van gegevensbeveiliging en privacy bieden.

ChatGPT Enterprise biedt dezelfde mogelijkheden als de oorspronkelijke ChatGPT, maar voegt daar een reeks verbeterde functies aan toe. Een daarvan is de geavanceerde gegevensanalyse, waardoor bedrijven meer inzicht kunnen krijgen in de interacties tussen de chatbot en hun gebruikers. Daarnaast biedt het ook uitgebreide privacyfuncties, wat een essentieel aspect is in het huidige digitale tijdperk, waar gegevensbeveiliging en privacy van cruciaal belang zijn.

ChatGPT Enterprise onderscheidt zich verder door zijn aanpasbare opties. Deze maken het mogelijk voor bedrijven om de chatbot zo te configureren dat deze voldoet aan de specifieke eisen van hun bedrijf en klanten. Het bevat ook een admin console en conversatiesjablonen, waardoor het eenvoudiger wordt voor bedrijven om de chatbot te beheren en aan te passen.

De nieuwe zakelijke versie van de chatbot is aangedreven door GPT-4, de nieuwste versie van OpenAI’s transformerende taalmodel. Bovendien biedt ChatGPT Enterprise prioriteitstoegang tot dit model. Dit resulteert in snellere prestaties en een groter contextvenster, wat betekent dat de chatbot in staat is om complexere en diepere gesprekken te voeren met gebruikers.

Het lijkt erop dat de zakelijke wereld enthousiast is over de mogelijkheden van een op bedrijven gerichte chatbot. Volgens OpenAI hebben teams in meer dan 80% van de Fortune 500-bedrijven al gebruik gemaakt van ChatGPT. Dit wijst op een sterke belangstelling voor dit soort technologieën, die zijn ontworpen om de efficiëntie te verbeteren en een betere klantenservice te bieden.

OpenAI heeft ook plannen om ChatGPT Business te lanceren, een versie die is bedoeld voor kleinere teams. Daarnaast is het bedrijf van plan om de functies voor data-analisten, marketeers en klantenservice verder te verbeteren. Dit suggereert dat OpenAI vastbesloten is om zijn technologie voortdurend te innoveren en te verbeteren, ten behoeve van een breed scala aan zakelijke gebruikers.

In conclusie, met de introductie van ChatGPT Enterprise zet OpenAI een grote stap voorwaarts in de wereld van bedrijfsgerichte kunstmatige intelligentie. Met deze nieuwe versie van hun chatbot-app biedt het bedrijf bedrijven geavanceerde data-analyse, verbeterde privacyfuncties en aanpasbare opties, waarmee ze hun klantenservice naar een hoger niveau kunnen tillen. Het is duidelijk dat OpenAI zich inzet om baanbrekende AI-technologie nog toegankelijker en nuttiger te maken voor de zakelijke wereld.