/

25 August 2023

Kunstmatige intelligentie in de filmindustrie: een aanvulling op creativiteit in plaats van een bedreiging voor menselijke inbreng.

Op de SIGGRAPH-conferentie werd kunstmatige intelligentie (AI) uitgelicht als een hulpmiddel dat kunstenaars in film- en tv-productie aanvult in plaats van vervangt. Deze benadering van AI biedt een nieuw perspectief op hoe technologie een aanvulling kan zijn op creativiteit, in plaats van een bedreiging voor de menselijke inbreng.

Pixar, een pionier op het gebied van geanimeerde films, maakte gebruik van procedurele generatie en machine learning technieken om realistische effecten te creëren voor hun nieuwste film, Elemental. Een specifiek voorbeeld van deze toepassing is hoe ze volumetrische neurale stijloverdracht gebruikten om de vlammen van een personage vorm te geven. Dit combineerde de natuurlijke uitstraling van een simulatie met de gewenste stijl van de kunstenaar, waardoor het karakter een uniek en opvallend uiterlijk kreeg.

Een ander belangrijk punt dat werd benadrukt op de conferentie kwam van DNEG, een bedrijf voor visuele effecten en postproductie. Zij benadrukten de arbeidsintensieve aard van look development en omgevingsontwerp, processen die aanzienlijk kunnen worden versneld met de hulp van AI. Het vermogen van AI om dit soort taken te automatiseren stelt kunstenaars in staat om zich te concentreren op de meer creatieve aspecten van hun werk, wat de kwaliteit van het eindproduct ten goede komt.

AI kan ook zorgen voor snellere feedback en samenwerking tussen makers en regisseurs, waardoor productievertragingen verminderd kunnen worden. Dit werd onderstreept door Wonder Dynamics, een bedrijf dat objectief VFX-werk automatiseert. Dit betekent dat kunstenaars zich kunnen concentreren op de subjectieve creatieve beslissingen, waardoor ze meer controle en inbreng hebben in het creatieve proces.

Ondanks deze veelbelovende mogelijkheden, erkent de VFX-gemeenschap ook de zorgen van schrijvers en acteurs over automatisering. Het is een gevoelig onderwerp dat vraagt om geïnformeerd besluitvorming. AI zou het creatieve proces moeten verbeteren in plaats van vervangen, aangezien het overdragen van verantwoordelijkheden aan machines negatieve gevolgen kan hebben.

Als AI wordt gebruikt om creativiteit te stroomlijnen en te verbeteren, kan het een transformatorische kracht zijn. Maar als het wordt gebruikt op een manier die menselijke inbreng en creativiteit ondermijnt, kan het leiden tot meer arbeidsstakingen in Hollywood. Het is duidelijk dat de inbreng van AI in de filmindustrie een delicate balans vereist tussen technologische innovatie en respect voor menselijke creativiteit. De discussies en inzichten van de SIGGRAPH-conferentie hebben licht geworpen op de complexiteit van deze balans, en de rol die AI kan spelen in de toekomst van film en televisie.