/

25 August 2023

Gebruikers krijgen meer macht: de opkomst van gebruikersgerichte en transparante sociale mediaplatforms.

In de hedendaagse digitale wereld zijn regelgevingen als de Digital Services Act (DSA) in de Europese Unie onontbeerlijk geworden. Deze wetgeving geeft gebruikers van sociale mediaplatforms zoals Facebook, Instagram, TikTok en Snapchat de mogelijkheid om gepersonaliseerde contentfeeds, die gebaseerd zijn op tracking, te weigeren. Het is een stap voorwaarts in het erkennen en respecteren van de privacy en voorkeuren van gebruikers.

Facebook heeft in de aanloop naar de DSA-deadline al een chronologische nieuwsfeed wereldwijd gelanceerd, niet alleen in de EU. Deze aanpassing wijst op een proactieve benadering van de sociale mediagigant in het bieden van meer controle aan haar gebruikers.

YouTube, een andere populaire digitale entiteit, heeft aangekondigd dat het gebruikers niet meer zal lastigvallen met video-aanbevelingen op basis van hun kijkgeschiedenis, op voorwaarde dat ze de functie ‘kijkgeschiedenis’ hebben uitgeschakeld. Dit is een belangrijke wijziging, aangezien het de mogelijkheid biedt om aanbevelingen op basis van profilering uit te schakelen. Dit vermindert de macht van platforms om gebruikers geëngageerd te houden door hun activiteiten bij te houden.

Instagram en Facebook geven nu ook opties om niet-gepersonaliseerde inhoud te zien. Hierdoor kunnen gebruikers content vermijden die is geselecteerd om hun aandacht te trekken. Deze veranderingen zijn niet alleen een stap in de richting van het respecteren van de gebruikersvoorkeuren, maar ook een manier om de bundeling van platformmacht te ontrafelen.

Hoewel de impact van deze veranderingen misschien niet onmiddellijk merkbaar is, betekent het wel dat gebruikers meer macht krijgen. Het markeert het begin van de ontrafeling van de macht die deze platforms hebben.

De DSA eist ook dat platforms de risico’s die voortvloeien uit hun gebruik van AI identificeren en verzachten, en hun gegevens openstellen voor externe onderzoekers. Dit draagt bij aan een transparantere en beter reguleerbare digitale omgeving.

Het is tijd dat tech-giganten teruggeven en dat gebruikers eenvoudige opties hebben om te voorkomen dat content targeting-systemen hun tijd stelen. Het stilletjes verlaten van het algoritme zou de volgende grote trend kunnen zijn, maar het is misschien niet iets dat viraal gaat. Het is echter een belangrijke stap in de richting van een meer gebalanceerde en gebruikersgerichte digitale omgeving.

In een wereld die steeds meer digitaal wordt, zijn dit soort stappen noodzakelijk. Ze vormen de basis voor een gezondere en meer respectvolle relatie tussen technologiebedrijven en hun gebruikers.