/

23 August 2023

Google verbetert beveiliging Google Workspace met zero trust en DLP, inclusief Gmail en Drive

Google heeft plannen aangekondigd om zijn zero trust-model te verbeteren om de beveiliging in de Google Workspace-producten te verhogen. Het bedrijf wil nieuwe capaciteiten introduceren die zero trust zullen combineren met data loss prevention (DLP). Dit betekent dat Google automatisch gevoelige gegevens zal classificeren en labelen en passende, op risico gebaseerde controles zal toepassen.

Een van de belangrijkste elementen van deze geplande verbeteringen is de versterking van DLP-controles in Gmail. Dit zal ervoor zorgen dat gebruikers geen gevoelige gegevens kunnen bijvoegen in hun e-mails. Administrators hebben bovendien de mogelijkheid om het downloaden van deze documenten uit te schakelen of te voorkomen dat er tekst wordt gekopieerd.

Verder zullen er contextbewuste controles in Drive zijn die admins in staat stellen om specifieke criteria in te stellen, zoals de locatie van het apparaat, alvorens gebruikers gevoelige gegevens mogen delen. Deze nieuwe functionaliteiten zullen bijdragen aan het beschermen van gevoelige informatie en het beperken van mogelijke datalekken.

Tegelijkertijd zal kunstmatige intelligentie admins ondersteunen bij het analyseren van loggegevens voor datalekken en gedragsanomalieën. AI zal ook helpen bij het identificeren van verdachte acties in Gmail die op hacking kunnen wijzen.

Daarnaast is Google van plan om de klantenzijde-encryptie, die momenteel beschikbaar is op desktop, toe te voegen aan mobiele versies van Gmail, Calendar, Meet en andere Workspace-tools. Klanten zullen zelf de controle hebben over de encryptiesleutels, wat garandeert dat Google geen toegang heeft tot de gegevens en deze ook niet kan delen.

Google laat klanten ook kiezen waar zij hun data willen verwerken, te beginnen met de EU of de Verenigde Staten. Deze flexibiliteit stelt bedrijven in staat om het beheer van hun gegevens beter aan te passen aan hun specifieke behoeften en de toepasselijke regelgeving.

De nieuwe functies zullen in de komende maanden worden uitgerold. De prijsdetails zullen worden bepaald op basis van het type account en de specifieke functies. Deze stap van Google onderstreept het toenemende belang van gegevensbeveiliging en privacy in de technologische en zakelijke wereld. Het zal bedrijven helpen om hun gegevens beter te beschermen en hun beveiligingsmaatregelen te versterken.