/

4 August 2023

TikTok geeft gebruikers in de EU de controle over het contentselectie-algoritme, volgens de nieuwe Digital Services Act

Gebruikers van TikTok in de Europese Unie krijgen binnenkort de mogelijkheid om de contentselectie-algoritme van het platform uit te schakelen. Deze ontwikkeling komt voort uit de naleving van de Digital Services Act (DSA) van de EU. De DSA verplicht populaire platforms zoals TikTok om gebruikers de keuze te bieden om inhoudsaanbevelingen te zien die niet zijn gebaseerd op het volgen en profileren van hun activiteit op het platform.

De algoritmische keuze van TikTok voor EU-gebruikers betekent dat ze kunnen afzien van aandachtsgerichte targeting en in plaats daarvan content kunnen zien die populair is in hun regio en voorkeurstaal. Andere platforms zoals Instagram en YouTube zullen onder de DSA ook gedwongen zijn om gebruikers dezelfde keuze te bieden.

Om aan de DSA te voldoen, maakt TikTok verschillende veranderingen. Zo zullen ze geen gepersonaliseerde advertenties meer tonen aan gebruikers in de leeftijdscategorie van 13 tot 17 jaar. Ook zullen ze een extra optie voor het rapporteren van content toevoegen voor gebruikers in Europa.

TikTok zal Europese gebruikers meer informatie verstrekken over beslissingen omtrent content moderatie. Dit houdt in dat de reden voor het verwijderen van content duidelijk zal worden gecommuniceerd en dat er mogelijkheid tot beroep zal worden geboden.

Deze veranderingen zullen van toepassing zijn in de Europese Unie en de EER. Het is mogelijk dat sommige van deze veranderingen ook van toepassing zullen zijn in het Verenigd Koninkrijk.

TikTok neemt duidelijk stappen om te voldoen aan de regelgeving van de DSA. Het doel hiervan is om de online omgeving veiliger te maken voor gebruikers en hen meer controle te geven over de inhoud die ze op het platform zien. Deze beweging naar een meer transparante en verantwoordelijke aanpak van contentbeheer door grote platforms zoals TikTok is een positieve ontwikkeling voor gebruikers in Europa.

Het blijft echter afwachten hoe deze veranderingen in de praktijk zullen worden geïmplementeerd en hoe ze de gebruikerservaring zullen beïnvloeden. Het zal interessant zijn om te zien hoe dit de dynamiek van contentconsumptie en -creatie op TikTok en andere platforms zal veranderen. Het biedt ook een kans voor de platforms om hun toewijding aan de bescherming van gebruikers te tonen en hun reputatie op het gebied van privacy en transparantie te verbeteren.

Het is duidelijk dat de invloed van de DSA verreikend zal zijn, niet alleen voor TikTok, maar ook voor andere grote platforms. De komende maanden zullen ongetwijfeld een tijd van aanpassing en verandering zijn voor zowel gebruikers als bedrijven in de digitale ruimte.