/

4 August 2023

Tenstorrent, een opkomende speler, verovert de veelbelovende AI-chipmarkt met een financiering van $100 miljoen.

Het wordt voorspeld dat AI-chips tegen 2025 tot 20% van de halfgeleidermarkt van $450 miljard zullen vertegenwoordigen. Tenstorrent, een opstartbedrijf voor AI-hardware, heeft zich weten te positioneren in deze veelbelovende markt door een financieringsronde van $100 miljoen te sluiten. De ronde werd geleid door de Koreaanse Hyundai Motor Group en het Samsung Catalyst Fund.

Hyundai Motor en Kia hebben samen $50 miljoen geïnvesteerd in Tenstorrent. De investering maakt deel uit van een grotere financieringsronde van $100 miljoen en is bedoeld voor de gezamenlijke ontwikkeling van chips voor mobiliteitsvoertuigen en robots. Deze investeringsronde omvatte ook deelname van andere zwaargewichten in de technologiesector zoals Samsung Catalyst, Fidelity Ventures, Eclipse Ventures, Epiq Capital en Maverick Capital.

In plaats van te kiezen voor eigen vermogen, koos Tenstorrent voor converteerbare obligaties. Dit zijn schuldpapieren op korte termijn die kunnen worden omgezet in eigen vermogen. Deze keuze geeft het bedrijf flexibiliteit in zijn financiële structuur, terwijl het investeerders de mogelijkheid biedt om op een later tijdstip aandelen te verkrijgen.

De fondsen zullen worden aangewend voor productontwikkeling, het ontwerp en de ontwikkeling van AI-chiplets, en Tenstorrent’s machine learning software roadmap. Tenstorrent verkoopt niet alleen AI-processors, maar licentieert ook AI-softwareoplossingen en IP gebaseerd op de RISC-V-instructiesetarchitectuur. Deze gelaagde aanpak biedt klanten een breed scala aan mogelijkheden en toepassingen voor hun AI-projecten.

Het bedrijf heeft zijn focus recentelijk verschoven naar licenties en diensten en heeft partnerschappen opgezet met Bodhi Computing en LG. Deze verschuiving stelt hen in staat een breder scala van klanten te bedienen en hun marktaandeel te vergroten.

Ondanks de sterke groeivoorspellingen, wordt Tenstorrent geconfronteerd met concurrentie van krachtpatsers in de AI-chipmarkt zoals Google, Amazon, Microsoft en Nvidia. Deze bedrijven hebben aanzienlijke middelen en een gevestigde aanwezigheid in de markt, wat uitdagingen met zich meebrengt voor een opstartbedrijf zoals Tenstorrent.

Daarnaast heeft de AI-chipmarkt te maken met uitdagingen als gevolg van de macro-economische omgeving en een tekort aan componenten. Ondanks deze uitdagingen blijft Tenstorrent zich inzetten voor de ontwikkeling van hun producten en het veroveren van een aandeel in de lucratieve AI-chipmarkt. Met een sterke focus op innovatie en kwaliteit, is Tenstorrent goed gepositioneerd om een serieuze speler te worden in deze competitieve industrie.