/

4 August 2023

Microsoft sluit Cortana-app: Een nieuw tijdperk van AI en digitale assistenten breekt aan.

Microsoft heeft aangekondigd dat het deze maand zijn digitale assistent-app Cortana gaat sluiten. Deze beslissing komt als onderdeel van de strategie van het bedrijf om zich te concentreren op de moderne vooruitgang van kunstmatige intelligentie (AI), waaronder Bing Chat en andere AI-gedreven productiviteitsfuncties.

Cortana wordt gezien als een opstap naar een nieuw AI-tijdperk, waar gebruikers vertrouwen op een slimmere chatbot aangedreven door GPT-4. Dit toont aan dat Microsoft zijn ogen op de toekomst gericht houdt, ondanks het afscheid van Cortana als zelfstandige app.

Ondanks de sluiting van de app, zal Cortana nog steeds beschikbaar zijn in diverse andere Microsoft-producten. Gebruikers kunnen de digitale assistent blijven gebruiken in Outlook mobile, Teams mobile, Microsoft Teams display en Microsoft Teams rooms. Dit betekent dat ondanks de veranderingen, gebruikers nog steeds kunnen rekenen op de betrouwbaarheid en functionaliteit van Cortana in verschillende contexten.

Microsoft is ook van plan om Bing Chat naar de ondernemingswereld te brengen, door Microsoft 365 Copilot te integreren in zijn productiviteitssoftware. Het bedrijf stimuleert gebruikers om over te stappen naar alternatieven zoals Windows 11 voice access, AI-gedreven Bing, Microsoft 365 Copilot en Windows Copilot. Deze nieuwe tools en functies vormen een belangrijk onderdeel van Microsofts voortdurende inspanningen om een meer AI-gedreven toekomst te creëren.

Het nieuws over de sluiting van de Cortana-app werd voor het eerst gemeld door Windows Latest. Maar Microsoft is niet het enige technologiebedrijf dat nadenkt over de toekomst van AI en digitale assistenten.

Amazon overweegt bijvoorbeeld ook hoe Alexa kan evolueren tot iets capabeler. Het eCommerce-gigant onderzoekt mogelijkheden om Alexa meer functies en mogelijkheden te geven om beter aan de verwachtingen van gebruikers te voldoen.

Ondertussen ontwikkelt Apple zijn eigen generatieve AI-tools, maar heeft het nog niet besloten hoe deze aan klanten zullen worden uitgebracht. Dit suggereert dat we in de nabije toekomst nog veel meer ontwikkelingen op het gebied van AI en digitale assistenten kunnen verwachten.

Samengevat, hoewel we afscheid nemen van de Cortana-app, opent deze verandering een nieuw hoofdstuk in de evolutie van AI. Met grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Amazon en Apple die de weg wijzen, kunnen we verwachten dat onze interactie met technologie en onze digitale assistenten in de toekomst alleen maar slimmer en intuïtiever zal worden.