/

3 August 2023

De waarde van AI.com en de controle over cruciale internetstukken: een kijkje in de toekomst van domeinnamen in de AI-industrie

Volgens berichten heeft OpenAI de domeinnaam AI.com gekocht om deze door te sturen naar de ChatGPT webinterface. Opvallend is echter dat Elon Musk, de financier van OpenAI, nu lijkt te hebben ingegrepen. Hij heeft AI.com overgenomen en deze omgeleid naar X.ai, zijn eigen onderzoeksorganisatie op het gebied van machine learning.

Tweeletterige .com domeinen als AI.com zijn zeldzaam en uiterst kostbaar. De aankoop van AI.com zal naar verwachting dan ook een flink stuk hoger uitvallen dan de $3,8 miljoen die het vorige jaar voor IT.com werd neergeteld.

Wat OpenAI precies van plan was met AI.com blijft onduidelijk, aangezien het domein nu verwijst naar X.ai. OpenAI heeft zich tot op heden niet uitgelaten over de opmerkelijke koerswijziging.

X.ai is een organisatie die zich toelegt op onderzoek naar machine learning, maar sinds de oprichting heeft het bedrijf weinig zichtbare vooruitgang geboekt. De plotselinge wijziging in het eigenaarschap van AI.com suggereert een overdracht, maar de exacte details daarvan zijn onbekend.

De situatie heeft geleid tot speculatie over de redenen achter de domeinverandering. Sommigen suggereren dat er mogelijk een biedingsoorlog gaande is, of dat er sprake is van een verandering in de plannen van OpenAI.

De waarde van AI.com als domein wordt echter in twijfel getrokken, gezien het gevestigde merkbewustzijn van ChatGPT en het gebrek aan zichtbare inhoud op X.ai. Is de aankoop van zo’n ‘ijdelheidsdomein’ het investeringsbedrag wel waard?

Het eigenaarschap van AI.com mag dan wellicht niet van groot belang zijn voor het publiek, er bestaat enige scepsis over het idee dat een dergelijk domein in handen is van een bedrijfsentiteit. Het roept vragen op over de transparantie van grootschalige technologiebedrijven en de controle die zij hebben over dergelijke cruciale stukken van het internet.

Wat de toekomst ook moge brengen voor AI.com, de recente gebeurtenissen onderstrepen het belang en de waarde van domeinnamen binnen de technologie- en AI-industrie. Ze spelen een cruciale rol in merkidentiteit en zichtbaarheid; factoren die niet te onderschatten zijn in een tijdperk waarin het digitale landschap voortdurend in beweging is.