/

1 August 2023

Generatieve AI-apps verwijderd uit Chinese App Store: nieuwe regelgeving beïnvloedt ontwikkelaars.

Diverse generatieve AI-applicaties zijn verwijderd uit de Chinese App Store van Apple, voorafgaand aan nieuwe regelgeving voor generatieve AI in China. Apple heeft Chinese ontwikkelaars op de hoogte gesteld van de verwijdering van hun apps, waarbij het bedrijf “inhoud die illegaal is in China” aanhaalde als reden voor de beslissing.

De aankondiging komt net nu China maatregelen heeft aangekondigd om generatieve AI-diensten te reguleren. Deze nieuwe regels vereisen dat AI-apps die in China actief zijn een administratieve vergunning moeten verkrijgen. Volgens Apple hadden de applicaties, geassocieerd met ChatGPT, niet de noodzakelijke permits om in China te functioneren.

De kwestie kwam aan het licht toen screenshots, gedeeld door een populaire tech blogger, meer dan 100 AI-apps lieten zien die uit de Chinese App Store waren verwijderd. China loopt voorop bij het reguleren van het generatieve AI-veld vanwege zorgen over censuur en gevoelige informatie.

De nieuwe regelgevende omgeving zou ontwikkelaars kunnen afschrikken om de markt te betreden, waardoor deze overblijft aan grotere internetreuzen. In dit opzicht is China geen onbekende; het land heeft al licentievereisten opgelegd in andere gebieden van het internet, zoals videogames.

Wat de criteria zullen zijn voor het verkrijgen van een licentie voor generatieve AI, is nog onbekend. Dit brengt een extra laag van onzekerheid met zich mee voor ontwikkelaars die hopen op een toekomst in de Chinese AI-markt. De maatregelen lijken een duidelijk signaal te geven dat de Chinese overheid de controle en regulering van deze technologieën wil verhogen.

Hoewel dit soort overheidsinterventies voor sommigen misschien beperkend lijken, wordt het ook gezien als een noodzakelijke stap om de risico’s en mogelijke misbruiken van AI-technologieën te beperken. Het is een complexe uitdaging, waarbij de balans moet worden gevonden tussen het stimuleren van innovatie en het beschermen van consumenten en nationale belangen.

Wat de gevolgen op lange termijn ook mogen zijn, deze recente gebeurtenissen onderstrepen het belang van transparantie en naleving bij het betreden van nieuwe markten. Ze laten ook zien dat bedrijven, groot of klein, zich bewust moeten zijn van het regelgevende landschap waarin ze opereren, vooral in gebieden zoals AI, die snel evolueren en een potentieel aanzienlijke impact kunnen hebben op de samenleving.