/

31 July 2023

Google’s ‘supercharged Assistent’ met grote taalmodellen: een revolutie in technologiecommunicatie?

Als technologiejournalist kom ik vaak in aanraking met de laatste ontwikkelingen en innovaties binnen de techwereld. Een van de meest opvallende recente aankondigingen is dat Google zijn Assistent-divisie opnieuw aan het positioneren is. Het bedrijf lijkt een ‘supercharged Assistent’ te willen ontwikkelen, aangedreven door wat men grote taalmodellen (GTM’s) noemt.

Deze verandering in visie wordt waarschijnlijk ingegeven door de druk om bij te blijven met andere bedrijven die al hebben aangetoond wat de mogelijkheden van GTM’s zijn. Deze grote taalmodellen zijn al gebruikt om chatbots en assistenten aan te drijven, hoewel de praktische toepasbaarheid op dit gebied nog niet bewezen is.

Het interessante aan GTM’s is dat ze de draad van een gesprek kunnen volgen. Echter, het is de vraag of het wenselijk is om een gesprek te voeren met bijvoorbeeld een navigatiesysteem of om irrelevante onderwerpen te bespreken. Aan de andere kant zou een interface die in staat is om zowel eenvoudige interacties als complexere gesprekken aan te kunnen, erg nuttig kunnen zijn.

Zo’n interface is precies waar Google op inzet met zijn vernieuwde Assistent. Het bedrijf gelooft erin dat dit de juiste weg is. Het is zeker een spannend idee: stel je voor dat je in staat zou zijn om een diepgaand, relevant en coherent gesprek te voeren met je smartphone of smart speaker. Het is niet moeilijk om de potentie hiervan in te zien, hoewel het ook de nodige vragen oproept op het gebied van privacy en data-veiligheid.

Terwijl Google zijn plannen verder uitwerkt, zullen wij als technologiejournalisten en consumenten nieuwsgierig toekijken. Zal deze ‘supercharged Assistent’ een revolutie teweegbrengen in hoe wij met technologie communiceren, of zal het slechts een interessant experiment blijken te zijn? Voor nu kunnen we alleen maar afwachten en ons blijven verwonderen over de snelheid waarmee technologie zich blijft ontwikkelen en onze levens verandert.