/

27 July 2023

Hoge salarissen AI-banen bij Netflix: een kwestie van eerlijke beloning en ondersteuning?

Netflix, de wereldbekende streamingdienst, biedt tegenwoordig zeer goed betaalde banen aan in rollen die gerelateerd zijn aan kunstmatige intelligentie (AI). Een van deze rollen is die van productmanager, een baan waarvoor het loonplafond maar liefst $900.000 bedraagt. Een andere opvallende functie is die van engineering manager in member satisfaction ML, met een potentieel salaris van $849.000.

Toch is het belangrijk om te erkennen dat deze hoge salarissen niet per se een weerspiegeling zijn van de bedoelingen van Netflix. De hoge inkomsten van AI-onderzoekers mag dan wel opvallend zijn, maar het is niet fair om deze te vergelijken met de salarissen van acteurs en schrijvers. Het werk van AI-gerelateerde banen is immers niet gericht op het creëren van inhoud, maar op het verbeteren van de technologische aspecten van het bedrijf.

Netflix onderzoekt op dit moment de mogelijke toepassingen van AI voor verschillende doeleinden. Dit gaat veel verder dan enkel generatieve modellen. AI kan bijvoorbeeld worden ingezet voor het verbeteren van personalisatie, ontdekking, experimenten en backend operaties. Maar AI heeft ook diverse toepassingen in verschillende domeinen die relevant zijn voor Netflix’s bedrijfsvoering, waaronder beeldverwerking, ruisreductie, motion capture, netwerkverkeerstroom en datacenter energiemonitoring.

Het is dan ook geen verrassing dat de salarissen voor AI-onderzoekers zo hoog zijn. Deze professionals zijn momenteel zeer gewild en bezitten expertise die essentieel is in het huidige technologielandschap. Maar terwijl Netflix investeert in AI-onderzoek, moet het bedrijf wel de kwesties rond eerlijke compensatie en ondersteuning voor makers aanpakken. Dit betreft onder andere residuals en het eigendom van intellectueel eigendom.

De dreiging dat makers overstappen naar andere platforms is reëel. Wanneer Netflix er niet in slaagt om makers adequaat te ondersteunen, kan dit ertoe leiden dat het bedrijf waardevolle content verliest.

Hier ligt dan ook een belangrijk probleem. De woede over ongelijkheid zou moeten worden gericht op de hypocrisie van bedrijven zoals Netflix. Het is niet eerlijk dat zij sommige werknemers royaal betalen terwijl anderen worden ondergewaardeerd. De focus moet dus niet uitsluitend liggen op de salarissen van AI-onderzoekers, maar op de bredere bedrijfspraktijken en -beleid die deze loonverschillen mogelijk maken. Het is hoog tijd dat Netflix, en andere bedrijven in de technologische sector, deze kwesties serieus nemen en actie ondernemen om eerlijke beloning en ondersteuning voor alle werknemers te garanderen.