/

26 July 2023

Shopify Magic breidt uit: krachtige AI-tools voor aangepaste content en geautomatiseerde e-mails

Shopify, de toonaangevende e-commerce gigant, heeft aangekondigd zijn set van functies onder de merknaam Shopify Magic uit te breiden. Shopify Magic, het merk van Shopify voor generatieve kunstmatige intelligentie (AI), breidt nu zijn capaciteiten uit om klanten gedetailleerde antwoorden te geven die zijn afgestemd op hun eerdere gespreksgeschiedenis en het beleid van de winkel.

Dankzij deze nieuwe functies kan Shopify Magic nu diverse soorten inhoud genereren, zoals blogberichten, productbeschrijvingen en marketing e-mailcontent. Deze mogelijkheden stellen het platform in staat om content op maat te maken die zowel boeiend is voor de klant als consistent met de merkboodschap.

Naast deze nieuwe functies heeft Shopify een chatbot-achtig AI-hulpmiddel geïntroduceerd genaamd Sidekick. Deze AI-tool is ontworpen om vragen gerelateerd aan zakelijke besluitvorming te begrijpen en te interpreteren. Daarmee kan Sidekick taken uitvoeren zoals het samenvatten van verkoopinformatie, het uitvoeren van productonderzoek en het aanpassen van winkelontwerpen.

Deze nieuwe capaciteiten worden aangedreven door een combinatie van eigen Shopify-data en grote taalmodellen (LLM’s) zoals OpenAI’s ChatGPT. Deze geavanceerde technologie maakt het mogelijk voor Shopify Magic om blogberichten te genereren voor evenementen, de toon van de stem aan te passen en content te vertalen naar verschillende talen.

Daarnaast kan Shopify Magic content creëren voor klant-e-mails vanuit korte suggesties, waardoor het automatisch nieuwsbrieven en aankondigingen kan schrijven. Dit biedt ondernemers een handig hulpmiddel om hun klanten op de hoogte te houden van nieuwe producten, aanbiedingen en bedrijfsnieuws zonder dat ze zelf de tijd hoeven te investeren in het schrijven van content.

Belangrijk is dat Shopify-gebruikers de mogelijkheid hebben om de door Shopify Magic gegenereerde tekst te beoordelen voordat deze live gaat. Dit is een cruciale functie om de nauwkeurigheid te waarborgen en om te voorkomen dat er bevooroordeelde of schadelijke content wordt gepubliceerd.

Sidekick, als conversationele AI-assistent, is getraind om Shopify te kennen en te begrijpen. Dit maakt Sidekick tot een waardevol hulpmiddel dat opdrachten kan uitvoeren die eerder alleen konden worden uitgevoerd door mensen met een diepgaande kennis van het platform.

In het licht van deze nieuwe functies wordt het duidelijk dat Shopify toegewijd is aan het verbeteren van de gebruikerservaring voor zowel klanten als handelaren door middel van geavanceerde AI-technologieën. Met deze technologie kunnen gebruikers zich meer concentreren op strategische bedrijfsbeslissingen, terwijl ze eenvoudige maar tijdrovende taken overlaten aan de AI-tools van Shopify.