/

26 July 2023

Hoge kosten, grote opbrengsten: Het belang van AI in de tech-industrie groeit met Alphabet en Microsoft op de voorgrond.

Het aandeel van Alphabet is met 6% gestegen in de ochtendhandel, terwijl dat van Microsoft met 3,6% is gedaald. Echter, het vergelijken van de algehele prestaties van Alphabet en Microsoft is niet zinvol vanwege hun uiteenlopende productlijnen en verschillende economische omstandigheden. Desondanks zijn er enkele belangrijke factoren die de aandacht trekken in deze winstseizoenen, namelijk de kosten en opbrengsten van Kunstmatige Intelligentie (AI).

De kosten van AI in de huidige AI-arena zijn hoog, maar de opbrengsten beginnen zich te accumuleren. Dit wordt duidelijk weerspiegeld in de activiteiten van Alphabet en Microsoft, waar AI-gerelateerd werk naar verwachting in de komende kwartalen aanzienlijker zal zijn. Beide bedrijven geloven dat bedrijven zullen uitgeven om hun technologie te kopen, wat de basis legt voor meer groei.

Er zijn enorme investeringen gedaan in hardware voor datacenters om AI rekenwerklasten te kunnen verwerken. Alphabet biedt AI supercomputer opties met Google Tensor Processing Units (TPUs) en NVIDIA Grafische Verwerking Units (GPUs). Deze technologieën zijn ontworpen om de snelheid van machine learning te verhogen, wat essentieel is voor het ontwikkelen en implementeren van AI.

Onlangs lanceerde Google zijn nieuwe A3 AI supercomputers die worden aangedreven door NVIDIA’s H100. Deze nieuwe supercomputers zijn ontworpen om complexe AI en high-performance computing (HPC) workloads aan te kunnen, waardoor ze ideaal zijn voor zowel onderzoeksinstellingen als bedrijven die AI willen gebruiken om hun bedrijfsprocessen te verbeteren.

AI wordt steeds meer een integraal onderdeel van veel bedrijven en industrieën, en de stijgende kosten en opbrengsten weerspiegelen deze trend. Het is duidelijk dat Alphabet en Microsoft, twee van de grootste spelers in de tech-industrie, aanzienlijke investeringen doen in AI, met als doel om op de voorgrond van deze technologische revolutie te blijven.

Terwijl de aandelenkoersen fluctueren, blijft de focus op AI en de toewijding aan het verbeteren en ontwikkelen van AI-technologieën een consistente trend. Met hun sterke investeringen in AI-hardware en -technologie, zetten Alphabet en Microsoft zichzelf op als leiders in deze snelgroeiende sector.

Zoals altijd is het belangrijk voor beleggers om een gediversifieerde portefeuille aan te houden en te investeren in bedrijven met een bewezen track record van succes. Het potentieel van AI is enorm, maar het is ook een technologie die aanzienlijke investeringen vereist. Echter, met bedrijven als Alphabet en Microsoft die het voortouw nemen, lijkt de toekomst van AI in de bedrijfswereld rooskleurig.