/

26 July 2023

Egnyte introduceert generatieve AI-hulpmiddelen voor inhoudsbeheer en klantinteractie

Egnyte, een prominente naam in de technologiewereld, heeft onlangs generatieve AI-hulpmiddelen geïntroduceerd die klanten in staat stellen om te communiceren met de inhoud die is opgeslagen op het platform van Egnyte. Deze innovatieve aanpak opent nieuwe mogelijkheden voor klantinteractie en inhoudsbeheer.

De nieuwe hulpmiddelen die Egnyte biedt, omvatten een ChatGPT-achtige interface waarmee gebruikers documentensamenvattingen kunnen maken en video- en audiotranscripties kunnen bekijken om essentiële punten of samenvattingen te genereren. Dit zal de manier waarop gebruikers met hun opgeslagen inhoud werken aanzienlijk veranderen en zal ongetwijfeld de efficiëntie en productiviteit verhogen.

Egnyte is bovendien van plan om klanten in staat te stellen om te zoeken in sets van documenten in één map of meerdere mappen. Dit biedt krachtige zoekmogelijkheden die niet alleen de toegankelijkheid maar ook de functionaliteit van opgeslagen documenten verbeteren.

Een belangrijk kenmerk van de oplossingen van Egnyte is dat ze gebouwd zijn op bestaande fundamentele modellen, waaronder GPT-3.5 en GPT-4 via Microsoft Azure. Deze modellen worden echter aangepast om te voldoen aan specifieke klanteisen, wat de toewijding van het bedrijf aan maatwerkdiensten benadrukt.

Egnyte heeft ook eigen mechanismen geïntroduceerd om de nauwkeurigheid en geschiktheid van de resultaten te verifiëren en hallucinaties te voorkomen. Dit toont hun inzet voor betrouwbaarheid en de beveiliging van klantinformatie.

Bij het ontwikkelen van deze oplossingen werkt Egnyte nauw samen met Microsoft om ervoor te zorgen dat klantgegevens niet worden gedeeld met fundamentele modellen of andere klanten. Dit benadrukt het belang dat ze hechten aan privacy en gegevensbeveiliging.

Hoewel Egnyte concurrentie ondervindt van andere zakelijke bedrijven zoals Box, die ook generatieve AI-mogelijkheden aanbieden, hebben ze zich onderscheiden door AI al meer dan een decennium in hun platform te incorporeren. Dit onderscheidt hen van bedrijven die pas onlangs op de AI-trend zijn gesprongen.

Op dit moment zijn de nieuwe hulpmiddelen van Egnyte beschikbaar voor een beperkt aantal klanten en zullen ze verder verfijnd worden in productieomgevingen voordat ze later dit jaar op een grotere schaal worden uitgerold.

Ondanks de uitdagingen, heeft Egnyte aanzienlijk succes geboekt. Het bedrijf behaalde in het eerste kwartaal van 2021 een omzet van $200 miljoen, met een omzetgroei van ongeveer 25%. Dit onderstreept hun solide positie op de markt en hun vermogen om dankzij hun innovatieve aanpak aan de top te blijven.

De nieuwe AI-hulpmiddelen van Egnyte zijn ongetwijfeld een gamechanger in de manier waarop bedrijven hun opgeslagen inhoud beheren en er mee communiceren. Het is een spannende tijd om getuige te zijn van deze innovaties en de impact die ze zullen hebben op de bedrijfsvoering in de toekomst.