/

21 July 2023

Tesla: meer dan alleen een autofabrikant – de realiteit achter de hoge aandelenkoers

Het is opmerkelijk dat Tesla’s aandelen momenteel hoger gewaardeerd zijn dan die van Ford, General Motors, Toyota, Volkswagen en Stellantis tezamen. Ondanks dat Tesla een autofabrikant is, wordt het bedrijf omwille van zijn hoge aandelenkoers meer als een technologiebedrijf beschouwd. Deze perceptie is echter recentelijk verstoord door een daling van Tesla’s aandelenkoers, die volgde op een rapport over afnemende bruto marges op auto’s in het tweede kwartaal.

Sinds het tweede kwartaal van 2022 zijn de marges van het bedrijf aan het afnemen en in de eerste helft van 2023 zijn ze voor het eerst in jaren onder de 20% gedaald. Deze daling heeft wellicht te maken met de prijsverlagingen voor alle modellen en markten van Tesla. Elon Musk, CEO van Tesla, schrijft deze kortingen toe aan een lagere vraag en een onzekere economische omgeving.

Analisten suggereren echter ook dat de toeleveringsketenproblemen en de toenemende concurrentie factoren zijn die invloed hebben op de marges van Tesla. Er zijn critici die beweren dat de aandelenkoers van Tesla nu meer de realiteit weerspiegelt dat het bedrijf slechts een autofabrikant is met de typische problemen die autofabrikanten ondervinden.

Er is een groeiende groep analisten die gelooft dat Tesla meer gewaardeerd zou moeten worden als een traditionele autofabrikant in plaats van als een technologiebedrijf. Ze wijzen op de alledaagse problemen en de cyclische aard van de kernactiviteiten van Tesla. De afnemende marges, de problemen met de toeleveringsketen en de toenemende concurrentie zijn allemaal factoren die andere traditionele autofabrikanten ook vaak tegenkomen.

Het is dus van cruciaal belang voor Tesla en zijn aandeelhouders om te begrijpen dat, ondanks de technologische vooruitgang en innovatie die het bedrijf kenmerken, Tesla in de eerste plaats een autofabrikant is. Dit betekent dat het onderhevig is aan dezelfde cyclische uitdagingen en problemen als andere bedrijven in deze sector. Hoewel de aandelenkoers van het bedrijf momenteel hoger is dan die van andere autofabrikanten, zou het naïef zijn om te denken dat Tesla immuun is voor de uitdagingen waarmee de autosector als geheel wordt geconfronteerd.