/

19 July 2023

SAP investeert zwaar in generatieve AI voor betere bedrijfsoplossingen en diensten

SAP, de Duitse marktleider in bedrijfssoftware, heeft flink geïnvesteerd in generatieve AI-spelers, waaronder Anthropic, Cohere en Aleph Alpha. Deze investeringen vormen een duidelijke strategische zet om deze technologieën te integreren in hun aanbod van producten en diensten op het gebied van verkoop, dienstverlening en handel. Hierdoor kan SAP haar klanten betere oplossingen bieden door middel van AI-gestuurde tekstanalyse.

Anthropic, een van de bedrijven waarin SAP heeft geïnvesteerd, is bezig met het bouwen van een AI-systeem dat specifiek bedoeld is voor zakelijke taken en natuurlijke gesprekken. Hierdoor kunnen bedrijven profiteren van een AI-gestuurde interactie met klanten en stakeholders, wat de communicatiemogelijkheden en efficiëntie kan verbeteren.

Een andere speler in deze sector is Cohere, dat een generatieve tekstplatform biedt dat toegankelijk is via een API als een beheerde dienst. SAP’s investering in Cohere biedt nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om AI-gestuurde tekstgeneratie te integreren in hun bedrijfsmodellen en communicatiestromen.

Aleph Alpha biedt multimodale, meertalige modellen die zich richten op interoperabiliteit, privacy en beveiliging. Deze investering van SAP zorgt ervoor dat bedrijven kunnen profiteren van AI-technologie die compatibel is met verschillende systemen en talen, en die ook zorgt voor een hoog niveau van privacy en beveiliging.

Onlangs is ook managementconsultatiebureau McKinsey een samenwerking aangegaan met Cohere. Dit onderstreept in welke mate consultingbureaus interesse tonen in generatieve AI en de mogelijkheden die het biedt voor bedrijfsoptimalisatie en -transformatie.

Ook andere grote spelers op de markt zijn van plan om zwaar te investeren in AI. Zo plant Accenture om een indrukwekkende $3 miljard te investeren in AI-personeel, terwijl PwC zal uitgeven aan AI-aanbiedingen. Dit illustreert de toenemende erkenning van AI als een essentiële technologie voor de toekomst van bedrijven en industrieën.

Volgens een schatting van McKinsey zou generatieve AI jaarlijks $4,4 biljoen kunnen toevoegen aan de wereldwijde economie. Dit toont het enorme potentieel van deze technologie en de invloed die het kan hebben op tal van sectoren.

Toch waarschuwen sommige strategen dat de AI-boom niet noodzakelijkerwijs zal leiden tot enorme winsten. Zij vergelijken het met de technologiezeepbel van de jaren negentig en benadrukken dat ondanks het enorme potentieel van AI, het nog steeds nodig is om voorzichtig te zijn en verstandige investeringsbeslissingen te nemen.