/

19 July 2023

Qualtrics investeert $500 miljoen in AI om op maat gemaakte oplossingen te bieden voor ondernemingen

Qualtrics, een toonaangevende technologieonderneming, heeft aangekondigd in de komende vier jaar 500 miljoen dollar te investeren in kunstmatige intelligentie (AI). Deze aankondiging valt samen met de lancering van hun nieuwe AI-geïntegreerde platform XM/os2. Het lijkt erop dat Qualtrics zich inzet om generatieve AI naar elk onderdeel van hun platform te brengen. Op deze manier kunnen ze op maat gemaakte oplossingen bieden voor het beheer van de ervaring van ondernemingen.

Hoewel de details van deze investering enigszins vaag zijn, vooral met betrekking tot hoe de fondsen zullen worden verdeeld over de verschillende bedrijfsafdelingen en specifieke interne inspanningen, laat dit de ambitie van Qualtrics zien om AI op grote schaal te integreren in hun platform.

Qualtrics is overigens niet het enige technologiebedrijf dat de potentie van AI ziet. Andere technologiereuzen, waaronder Salesforce Ventures, Sapphire Ventures, Workday en Amazon Web Services (AWS), hebben ook aanzienlijke bedragen geïnvesteerd in generatieve AI-technologieën. Het is duidelijk dat de toekomst van technologie sterk verbonden is met de verdere ontwikkeling en integratie van AI.

Daarnaast hebben ook bedrijven als Accenture en PwC plannen aangekondigd om respectievelijk 3 miljard en 1 miljard dollar te investeren in AI. SAP heeft zelfs geïnvesteerd in belangrijke AI-spelers zoals Anthropic, Cohere en Aleph Alpha. Het lijkt erop dat bedrijven in vele sectoren de waarde en potentie van AI herkennen en bereid zijn om grote sommen geld te investeren in de verdere ontwikkeling van deze technologieën.

McKinsey, het befaamde adviesbureau, schat dat generatieve AI jaarlijks een bijdrage van maar liefst 4,4 biljoen dollar zou kunnen leveren aan de wereldeconomie. Dit is vergelijkbaar met het toevoegen van een land ter grootte en productiviteit van het Verenigd Koninkrijk.

Ondanks de algemene opwinding over de potentie van AI, waarschuwen sommige strategen dat de AI-boom mogelijk niet leidt tot massale winsten. Ze trekken een parallel met de technologiebel van de jaren ’90. Het is dus belangrijk om realistisch te blijven over de mogelijke economische impact van AI en de investeringen die we daarin doen. Desalniettemin is het duidelijk dat AI een technologie is die een grote rol zal spelen in onze toekomst en de toekomst van vele industrieën.