/

19 July 2023

FedML: Toegankelijke en betaalbare AI voor bedrijven – Een revolutie in kunstmatige intelligentie & machine learning.

Bijna twee derde van de bedrijven is van plan hun uitgaven aan kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning te verhogen of op zijn minst te handhaven. Dit komt ondanks het feit dat slechts 11% van de AI-modellen altijd wordt ingezet en ongeveer 85% van de big data-projecten mislukt. Het is duidelijk dat bedrijven de potentie van AI en machine learning zien, maar moeite hebben om deze effectief te implementeren en te gebruiken.

Hier komt FedML in beeld, een bedrijf mede-opgericht door Salman Avestimehr, met als doel bedrijven te helpen bij het trainen, implementeren, monitoren en verbeteren van AI-modellen op de cloud of aan de rand (edge). Het platform biedt bedrijven en ontwikkelaars een samenwerkingsplatform voor AI-taken, waarbij data, modellen en rekenbronnen worden gedeeld. FedML kan zowel aangepaste AI-modellen draaien als modellen uit de open-source gemeenschap, en staat samenwerkingspartners toe om AI-toepassingen over apparaten te synchroniseren.

Recentelijk heeft FedML FedLLM geïntroduceerd, een trainingspijplijn voor het bouwen van domeinspecifieke grote taalmodellen (LLM’s) op eigen data. Dit is weer een stap voorwaarts in hun streven om AI toegankelijker en betaalbaarder te maken. Het platform streeft ernaar om een gemeenschap van CPU- en GPU-bronnen op te bouwen om modellen te hosten en te bedienen.

Hoewel FedML nog een relatief jong bedrijf is, heeft het al indrukwekkende resultaten laten zien. Het heeft momenteel ongeveer 10 betalende klanten en meer dan 3.000 gebruikers wereldwijd. Verder zijn er al meer dan 8.500 trainingsopdrachten uitgevoerd op 10.000 apparaten. Dit onderstreept het wereldwijde bereik en de impact van het platform.

Door het gebruik van federatief leren en collaboratieve AI-tools maakt FedML maatwerk AI en grote taalmodellen betaalbaar en toegankelijk. Niet alleen voor grote bedrijven met diepe zakken, maar ook voor kleinere ondernemingen en ontwikkelaars die wel de voordelen van AI willen benutten, maar niet noodzakelijkerwijs de middelen hebben om hun eigen AI-teams en -infrastructuur op te bouwen.

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor FedML. Het bedrijf heeft onlangs $11,5 miljoen aan seed funding ontvangen, waarmee het totale financiering op $13,5 miljoen komt. Dit vers kapitaal zal ongetwijfeld worden gebruikt om hun platform verder te ontwikkelen en te verbeteren, en om hun gebruikersgemeenschap uit te breiden. Ondanks de uitdagingen die AI en machine learning met zich meebrengen, is het duidelijk dat FedML een belangrijke rol speelt bij het helpen van bedrijven om deze technologieën effectief in te zetten.