/

19 July 2023

Apple ontwikkelt AI-tools om te concurreren met OpenAI en Google, volgens bronnen

Apple ontwikkelt kunstmatige intelligentie (AI) tools om te concurreren met OpenAI, Google en andere techreuzen, volgens bronnen die nauw betrokken zijn bij het project. Deze ontwikkeling markeert een belangrijke stap voor het technologiebedrijf, dat zichzelf positioneert om te strijden in de steeds competitievere wereld van AI.

Het bedrijf heeft naar verluidt een interne chatbot gecreëerd, genaamd “Apple GPT”. Dit project is een bewijs van Apple’s investering in AI, aangezien het bedrijf zich inzet om deze technologie op grote schaal te ontwikkelen en te implementeren binnen zijn organisatiestructuur. De chatbot is ontworpen om zowel interne als externe taken uit te voeren, waaronder productprototyping, het samenvatten van tekst en het beantwoorden van vragen op basis van getrainde data.

Om de chatbot te ontwikkelen, heeft Apple zijn eigen raamwerk gebouwd, genaamd “Ajax”. Dit platform is ontworpen om grote taalmodellen te ontwikkelen die lijken op die van OpenAI’s ChatGPT en Google’s Bard. De geavanceerde technologie die in “Ajax” is geïntegreerd, weerspiegelt het streven van Apple om een voorsprong te nemen op de concurrentie en een leider te worden in de AI-industrie.

Hoewel de interne uitrol van de chatbot oorspronkelijk enige vertraging opliep vanwege beveiligingsproblemen, is deze nu beschikbaar gemaakt voor een groter aantal Apple-medewerkers. Speciale goedkeuring is vereist om toegang te krijgen tot de chatbot, en het is belangrijk op te merken dat de output van de chatbot niet gebruikt kan worden voor klantfuncties. Dit zorgt voor een extra beveiligingslaag, wat in lijn is met Apple’s bekende prioriteit voor gebruikersprivacy en -beveiliging.

In tegenstelling tot andere AI-tools die momenteel op de markt zijn, heeft de Apple GPT-chatbot geen unieke kenmerken die hem onderscheiden. Dit kan echter veranderen naarmate het bedrijf zijn AI-mogelijkheden verder ontwikkelt en verfijnt. Hoewel Apple plannen heeft om volgend jaar een belangrijke AI-gerelateerde aankondiging te doen, is er nog niet besloten hoe het zijn AI-tools aan consumenten zal vrijgeven.

Apple heeft geen commentaar gegeven op de kwestie, wat aangeeft dat het bedrijf mogelijk zijn kaarten dicht bij de borst houdt wat betreft zijn AI-ontwikkelingen. Gezien de groeiende concurrentie in de AI-sector, blijft het spannend om te zien hoe Apple zich in de toekomst op dit gebied zal onderscheiden.