/

18 July 2023

Microsoft Inspire: Nieuwe AI-functies voor Azure versnellen zoekopdrachten en verbeteren gebruikerservaring.

Microsoft heeft tijdens zijn jaarlijkse Inspire conferentie verschillende nieuwe AI-functies voor Azure aangekondigd, waaronder Vector Search. Deze innovatie maakt gebruik van machine learning om zoekopdrachten te versnellen en de betekenis en context van ongestructureerde gegevens vast te leggen.

Vector Search is gebaseerd op de techniek van vectorisatie, die woorden of afbeeldingen omzet in wiskundige vectoren. Dit stelt machines in staat om gegevens te begrijpen en te verwerken, waardoor ze snel gerelateerde informatie uit grote databases kunnen halen. Microsoft’s Vector Search biedt “pure” vectorzoekopdrachten, hybride ophaling en geavanceerde herordening. Het kan worden ingezet in apps en services om gepersonaliseerde antwoorden te genereren, productaanbevelingen te leveren en datapatronen te identificeren.

Het bedrijf lanceert tevens de Document Generative AI-oplossing. Deze combineert Azure Form Recognizer met de Azure OpenAI-service om nieuwe soorten documenten te genereren en interactie met documenten via natuurlijke taal mogelijk te maken. Advancement in AI gaat hand in hand met de integratie van OpenAI’s Whisper-model in de Azure OpenAI-service en Microsoft’s AI-spraakdiensten. Dit maakt het voor zakelijke klanten mogelijk om audiocontent te transcriberen, vertalen en batchtranscripties te produceren.

Een andere toevoeging is Real-time Diarization, een door AI aangedreven spraakdienst die sprekers in real time kan identificeren. Bovendien is de algemene beschikbaarheid van Custom Neural Voice aangekondigd, een functie die de stem van een acteur kan reproduceren of een originele synthetische stem kan creëren.

Aangezien deze technologieën een potentieel risico voor misbruik vormen, bevat Custom Neural Voice maatregelen zoals toestemming van de stemacteur, spreker verificatie en een gedragscode voor klanten. Daarnaast zijn er watermerking- en detectietools beschikbaar gesteld om de integriteit van het systeem te waarborgen.

Kortom, Microsoft blijft met deze nieuwe AI-functies in Azure een pioniersrol vervullen op het gebied van technologische innovatie. Het bedrijf toont aan dat het volledig toegewijd is aan het verbeteren van de gebruikerservaring door het versnellen van zoekopdrachten, het faciliteren van interactie met documenten en het verbeteren van spraakdiensten. Tegelijkertijd neemt het de nodige maatregelen om misbruik van deze geavanceerde technologieën te voorkomen, wat getuigt van hun verantwoordelijkheidsbesef in deze snel evoluerende digitale wereld.