/

18 July 2023

Fable Studios lanceert indrukwekkende AI die volledige tv-afleveringen produceert: verbijsterend en potentieel gevaarlijk voor de creatieve industrie.

Fable Studios, een afspinning van Facebook’s Oculus, heeft een kunstmatige intelligentie (AI) gelanceerd die “kan schrijven, animeren, regisseren, inspreken, monteren” en zo een volledige televisieaflevering kan produceren. Dit werd gedemonstreerd aan de hand van een nepaflevering van South Park.

Hoewel de technologie die hierachter schuilt indrukwekkend is, is de timing van deze lancering op zijn minst twijfelachtig te noemen. De creatieve sector is momenteel namelijk verwikkeld in een staking, en er zijn zorgen dat AI wordt ingezet als een kostenbesparende maatregel die vele banen kan doen verdwijnen.

Fable is echter van mening dat het demonstreren van deze mogelijkheden tijdens de staking de arbeiders kan helpen om sterke beschermingsmaatregelen te onderhandelen. Dit zou producenten ervan moeten weerhouden om AI-tools te gebruiken zonder de uitdrukkelijke toestemming van de kunstenaars.

Fable begon als een onderdeel van Facebook’s Oculus, waar zij werkten aan virtual reality films. Echter, het bedrijf heeft zijn koers gewijzigd naar AI met het doel om AGI (Artificial General Intelligence) te bereiken. Fable plant later dit jaar een product genaamd The Simulation uit te brengen, dat een op agents gebaseerde aanpak gebruikt om gebeurtenissen voor media te creëren en te documenteren.

Hoewel de website, bedrijfsgeschiedenis en oprichtend team van The Simulation fictief zijn, maken deze wel deel uit van het productconcept.

Ondanks de huidige staking is de beslissing van Fable om de generatieve AI, die volledige tv-afleveringen produceert, na te streven en te promoten, op zijn zachtst gezegd verbijsterend. Fable ziet media productie echter meer als een opstapje naar het bereiken van AGI, dan als het veranderen van Hollywood.

Het werk van Fable kan een belangrijk voorbeeld zijn van de kracht en het gevaar van AI, vooral als ze geen juridische gevolgen ondervinden voor hun gebruik van auteursrechtelijk beschermde gegevens en de nepaflevering van South Park. Het is dus van essentieel belang dat we nauwlettend in de gaten houden hoe deze ontwikkelingen zich zullen ontvouwen en welke impact ze zullen hebben op zowel de creatieve industrie als de bredere samenleving.