/

17 July 2023

Gezondheidszorg omarmt AI met benchmarkplatform MedPerf voor betrouwbare evaluatie van AI-modellen

De gezondheidszorg omarmt in toenemende mate kunstmatige intelligentie (AI). In feite heeft maar liefst 80% van de organisaties in de gezondheidszorg al een AI-strategie op zijn plaats. Dit blijkt uit het feit dat MLCommons, een invloedrijke organisatie in de wereld van machine learning, een testplatform heeft ontwikkeld genaamd MedPerf. Dit platform is ontworpen om medische AI-modellen op een betrouwbare manier te benchmarken en te evalueren.

Het unieke kenmerk van MedPerf is dat het in staat is AI-modellen te evalueren op basis van diverse, real-world medische gegevens terwijl de privacy van de patiënt wordt beschermd. Dit is een cruciaal aspect, gezien de toenemende aandacht voor gegevensbescherming en privacy in de gezondheidszorg.

Het platform is niet in een vacuüm ontstaan. MedPerf is opgebouwd met input van meer dan 20 bedrijven en 20 academische instellingen. Grote namen zoals Google, Amazon en IBM hebben een bijdrage geleverd, net als vooraanstaande universiteiten zoals Stanford en MIT.

MedPerf is primair ontworpen voor organisaties in de gezondheidszorg om AI-modellen te beoordelen. Het stelt hen in staat om modellen op afstand te implementeren en op locatie te evalueren. Dit maakt het mogelijk om AI-integratie in de gezondheidszorg te vergemakkelijken, zonder verstoring van de dagelijkse werkzaamheden in zorginstellingen.

Een ander belangrijk kenmerk van het platform is dat het populaire machine learning bibliotheken ondersteunt, evenals private en API-gebaseerde modellen. Dit betekent dat het flexibel en veelzijdig is, waardoor het een breed scala aan toepassingen kan ondersteunen.

Onlangs organiseerde MedPerf de Federated Tumor Segmentation Challenge. In deze wereldwijde uitdaging werden modellen voor de behandeling van glioblastoma getest op 32 gezondheidslocaties verspreid over zes continenten. De resultaten van deze uitdaging waren onthullend. Ze toonden namelijk vooringenomenheden in de modellen aan wanneer deze werden getest op locaties met verschillende patiëntendemografieën.

MLCommons ziet MedPerf als een fundamentele stap naar het versnellen van medische AI door middel van open, neutrale en wetenschappelijke benaderingen. Toch zijn er zorgen dat MedPerf de complexiteit van het integreren van AI in de gezondheidszorg en het waarborgen van effectieve implementatie misschien niet volledig aanpakt.

Het is duidelijk dat de introductie van AI in de gezondheidszorg een delicate evenwichtsoefening is. Zorgorganisaties moeten rekening houden met zowel technische als ethische overwegingen, terwijl ze ook proberen de voordelen van deze veelbelovende technologie te benutten. Hoewel er zeker uitdagingen zijn, is het duidelijk dat AI een blijvende rol zal spelen in de toekomst van de gezondheidszorg en dat platforms zoals MedPerf vitale instrumenten zijn in deze evolutie.