/

16 July 2023

De evolutie van kunst: Traditionele methoden ontmoeten AI

In de late jaren vijftig en vroege jaren zestig van de vorige eeuw was er een vervallen hotel in Parijs dat bekend stond als het Beat Hotel. Het was een broedplaats voor artiesten en schrijvers, waarin creatieve kruisbestuivingen plaatsvonden. Het hotel bood onderdak aan tal van visionaire geesten, waaronder Brion Gysin, een kunstenaar die de techniek van ‘cut ups’ ontwikkelde.

Het idee van ‘cut ups’ was baanbrekend; Gysin knipte en plakte woorden en beelden uit boeken en tijdschriften om iets nieuws te creëren. Dit concept, hoewel revolutionair, was niet zonder controverse. Verschillende oorspronkelijke scheppers wiens werk op deze manier werd getransformeerd, waren verontwaardigd over deze manipulatie van hun creaties.

Vandaag de dag zien we een soortgelijke spanning tussen traditionele kunstenaars en een nieuwe generatie van makers door de opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie (AI). Deze technologie wordt steeds vaker gebruikt om bestaand kunstwerk en tekst opnieuw vorm te geven en te manipuleren, wat tot enige bezorgdheid en discussie heeft geleid.

In 2019 introduceerde Adobe Moodboards, een platform waarop kunstenaars inspiratie kunnen verzamelen voor hun creatieve projecten. Het is een digitaal prikbord waarop beelden, ideeën en inspiratie kunnen worden verzameld voor aankomende projecten. Echter, ondanks de hulp van dergelijke geavanceerde technologieën, moeten we onthouden dat AI niet de uitvinder is van deze creatieve remixing-technieken.

Deze technieken hebben parallellen met de ‘cut up’-methode die in de jaren zestig werd gehanteerd. Het is daarom belangrijk om te erkennen dat terwijl AI een belangrijke rol kan spelen in het vergemakkelijken van het creatieve proces, het niet de oorsprong is van dergelijke technieken.

Het artikel is geschreven door Ron Miller en werd oorspronkelijk gepubliceerd op TechCrunch. Zijn werk onderstreept de constante evolutie in de wereld van kunst en technologie, waarbij traditionele methoden en moderne innovaties voortdurend botsen en samensmelten. Hoewel de technologie ongetwijfeld de manier waarop we kunst maken en consumeren heeft veranderd, herinnert het ons ook aan het belang van de menselijke touch in het creatieve proces. Het is in deze samensmelting van oud en nieuw, van mens en machine, dat we de toekomst van de kunstwereld vinden.