/

15 July 2023

Joanne Pransky: Overleden Robotpsychiater die de kloof tussen mens en machine overbrugde

Het is met groot verdriet dat we melden dat Joanne Pransky, algemeen bekend als ‘s werelds eerste echte Robotpsychiater, is overleden. Pransky stond bekend om haar toewijding om de kloof tussen mensen en robots te overbruggen. Ze hielp mensen hun emotionele, sociale en psychologische reacties op robottechnologieën begrijpen.

Pransky was een gevierd spreker en verscheen bij tal van evenementen, waaronder TEDx en “The Tonight Show with Jay Leno”. Haar innemende persoonlijkheid sprak tot de verbeelding van veel mensen, wat haar een plek opleverde als jurylid bij Comedy Central’s “BattleBots”. Door middel van deze platforms wist ze de aandacht te vestigen op de complexe relatie tussen mens en robot.

In een bijzondere ontmoeting leerde Pransky de beroemde sciencefictionschrijver Isaac Asimov kennen. Na hun gesprek refereerde Asimov aan haar als “de echte Susan Calvin”, een personage uit zijn boek “I, Robot”. Deze erkenning onderstreept het baanbrekende werk van Pransky in de wereld van robotica.

Pransky was een pionier in mensgerichte robotica en benadrukte het belang van menselijke betrokkenheid bij robotsystemen. Door de technologie te vermenselijken, heeft ze een nieuwe benadering van robotica tot stand gebracht, waarbij de focus ligt op empathie en begrip tussen mens en machine.

Ter ere van Pransky’s levenswerk en inzet, heeft de non-profitgroep Women in Robotics een beurs gelanceerd. Deze beurs, genaamd naar Pransky, heeft als doel vrouwen en non-binaire studenten aan te moedigen om een carrière in de robotica na te streven. De beurs is open voor donaties via Bold.org en is gericht op huidige studenten en aankomende eerstejaarsstudenten.

De organisatie benadrukt de behoefte aan meer vrouwen en ondervertegenwoordigde individuen in het snelgroeiende veld van de robotica. Ze hopen dat de Joanne Pransky-beurs jonge vrouwen zal inspireren en ondersteunen in hun streven naar een carrière in deze dynamische en innovatieve industrie.

Naast deze beurs is er een ander eerbetoon aan Pransky, namelijk het Joanne Pransky Museum of Social Robots in Oakland. Dit museum, open voor bezoekers, eert de nalatenschap van Pransky en haar toewijding aan social robots.

Mensen worden aangemoedigd om bij te dragen aan de Joanne Pransky Women in Robotics Scholarship om jonge vrouwen die de robotica-industrie betreden te ondersteunen. Het is een passend eerbetoon aan een vrouw die heeft gewerkt om mensen en robots dichter bij elkaar te brengen en een beter begrip van de interactie tussen de twee te bevorderen. Pransky’s nalatenschap zal ongetwijfeld voortleven in degenen die door haar geïnspireerd zijn en blijven streven naar een toekomst waarin mens en machine harmonieus naast elkaar bestaan.