/

14 July 2023

AI-ontwerpkopieën: Shein aangeklaagd wegens georganiseerde misdaad

Ontwerpers Krista Perry, Larissa Martinez en Jay Baron hebben Shein, een snelgroeiend Chinees fast-fashion bedrijf, aangeklaagd. Ze beweren dat Shein hun werken herhaaldelijk en opzettelijk heeft gestolen, in wat zij beschouwen als een patroon van georganiseerde misdaad. Dit schandaal werpt een schaduw over het succes van het bedrijf, dat één van de snelst groeiende online retailers is. Het bedrijf heeft echter te maken met beschuldigingen van het misbruik van kunstenaars, werknemers en het milieu.

Het proces beweert dat Shein’s AI-algoritme exacte kopieën maakt van de werken van onafhankelijke ontwerpers, wat hun carrière ernstig kan schaden. Door beroep te doen op een geavanceerde technologie, zou Shein volgens de ontwerpers doelbewust en herhaaldelijk hun creaties hebben gekloond. Deze veronderstelde praktijken van Shein zouden in strijd zijn met de Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act (RICO), een wet die oorspronkelijk werd gebruikt tegen de Amerikaanse maffia.

De ontwerpers zoeken een juryproces, stellende dat Shein’s wangedrag wordt gepleegd door een de facto associatie van entiteiten, waardoor RICO relevant wordt voor de zaak. Ze beweren dat de acties van Shein niet slechts incidentele fouten zijn, maar deel uitmaken van een systematische en georganiseerde aanpak om de werken van onafhankelijke ontwerpers te exploiteren.

Shein heeft gereageerd door te stellen dat het dergelijke claims serieus neemt en zich krachtig zal verdedigen. Het bedrijf heeft een reputatie opgebouwd als een van de snelst groeiende modemerken, maar deze rechtszaak werpt een schaduw over hun succes. Daarnaast heeft het bedrijf in het verleden toegegeven dat het lokale arbeidswetten heeft geschonden.

Ondanks negatieve rapporten probeert Shein zichzelf te portretteren als een milieubewust en sociaal verantwoordelijk bedrijf. Het heeft echter te maken gehad met een terugslag van zijn recente influencer-campagne, waarbij een aantal prominente figuren zich uitspraken tegen het bedrijf vanwege zijn vermeende onethische praktijken.

Deze kwestie zet de schijnwerpers op de bredere problemen binnen de snelle mode-industrie, waar de rechten van ontwerpers en kunstenaars vaak worden genegeerd ten gunste van snelle winst en groei. De zaak is een herinnering aan de noodzaak voor bedrijven om ethisch te handelen, niet alleen in hun behandeling van werknemers en het milieu, maar ook in hun respect voor de intellectuele eigendomsrechten van de creatieven wiens werk zij gebruiken.

Deze informatie werd voor het eerst gerapporteerd door Harri Weber in zijn artikel “Designers sue Shein over AI ripoffs of their work”, gepubliceerd op TechCrunch. Het wachten is nu op het verloop van deze rechtszaak, die ongetwijfeld de aandacht zal trekken van de wereldwijde mode-industrie en die mogelijk consequenties kan hebben voor de manier waarop bedrijven gebruik maken van AI-technologie.