/

13 July 2023

Google lanceeert generatieve AI-chatbot Bard in 40+ talen: nu beschikbaar in de Europese Unie!

Google heeft zijn generatieve AI-chatbot, Bard, gelanceerd in meer dan 40 talen en heeft de beschikbaarheid uitgebreid naar de Europese Unie. De lancering van Bard in de EU werd uitgesteld vanwege zorgen over gegevensprivacy die werden geuit door de Irish Data Protection Commission (DPC).

De release volgt na uitgebreide discussies en betrokkenheid met experts, beleidsmakers en privacyregelgevers. Met deze stap heeft Google zijn grootste uitbreiding tot nu toe gerealiseerd, met ondersteuning voor talen zoals Arabisch, Spaans, Chinees, Duits, Hindi, en beschikbaarheid in Brazilië.

Bard komt met een reeks nieuwe functies. Zo hebben gebruikers nu de mogelijkheid om de toon en stijl van de chatbot aan te passen. Ook zijn er vocalized responses, waardoor Bard kan reageren met gesproken antwoorden. Daarnaast kunnen gebruikers nu code exporteren naar Replit, een online coderings- en samenwerkingsplatform, waardoor de integratie van de AI-chatbot in verschillende contexten wordt vergemakkelijkt. Bovendien heeft Bard nu de mogelijkheid om afbeeldingen in prompts te analyseren, wat het gebruiksgemak en de interactieve ervaring voor de gebruiker verbetert. Ten slotte zijn er verbeterde deelopties toegevoegd, waardoor gebruikers hun interacties met de chatbot gemakkelijker kunnen delen met anderen.

Google erkent de aanvankelijke problemen met Bard maar beweert meetbare verbeteringen te hebben doorgevoerd, met name op gebieden zoals wiskunde en programmeren. Deze verbeteringen zijn onder andere te danken aan de intensieve training die de chatbot heeft ondergaan. Hierdoor kan Bard nu complexere taken uitvoeren en betere, meer accurate reacties geven op gebruikersvragen.

Er zijn echter recente rapporten die suggereren dat de medewerkers die Bard trainen overwerkt en onderbetaald zijn, met beperkte tijd voor nauwkeurigheidscontroles. Deze kwestie werpt vragen op over de werkomstandigheden en de kwaliteit van de training die aan de AI-chatbot wordt gegeven. Het roept ook vragen op over de potentiële gevolgen voor de gebruikerservaring als degenen die verantwoordelijk zijn voor het trainen van de AI onder zulke druk staan.

Desondanks markeert de lancering van Bard in de EU en de uitbreiding naar meer dan 40 talen een belangrijke mijlpaal voor Google. Het laat zien dat het bedrijf toegewijd is aan het verbeteren van zijn AI-technologie en het toegankelijker maken voor een breder publiek. De tijd zal leren hoe de nieuwe functies en verbeteringen door gebruikers worden ontvangen en hoe Google zal omgaan met de uitdagingen en kritiek die het onderweg tegenkomt.