/

12 July 2023

Elon Musk onthult nieuwe organisatie xAI met ambitieus doel voor ogen

Elon Musk, de visionaire technoloog en oprichter van Tesla en SpaceX, heeft onlangs de oprichting van een nieuwe organisatie aangekondigd, genaamd xAI. Deze organisatie heeft een ambitieus doel voor ogen: het begrijpen van de ware aard van het universum.

xAI zal worden geleid door Musk zelf, en het team zal bestaan uit leden van vooraanstaande technologische en academische instellingen. Onder hen bevinden zich namen van DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Tesla en de Universiteit van Toronto. Dit illustreert het niveau van expertise en ervaring dat aan dit initiatief is verbonden.

Naast het team zal ook Dan Hendrycks van het Center for AI Safety in een adviserende rol betrokken zijn bij xAI. Hendrycks heeft een indrukwekkende achtergrond in kunstmatige intelligentie (KI), wat aantoont dat veiligheid en verantwoordelijkheid centraal zullen staan in de activiteiten van de organisatie. Tevens zal er een samenwerking plaatsvinden met Twitter en Tesla, wat wijst op de brede reikwijdte van het project.

Een belangrijk aspect van het werk van xAI zou kunnen zijn het ontwikkelen van een tekstgenererende AI, die Musk ziet als betrouwbaarder dan bestaande modellen. Musk heeft eerder al zijn ambitie geuit om een “maximaal waarheidszoekende AI” te bouwen, door hem aangeduid als “TruthGPT”. Dit toont aan dat hij ernaar streeft om technologieën te ontwikkelen die de waarheid bevorderen en validatie helpen waarborgen.

Geruchten dat Musk een AI-bedrijf zou starten, doen al een tijdje de ronde. Hij zou financiering hebben gezocht bij investeerders van SpaceX en Tesla. De naam xAI is afgeleid van X Corp, de naam die sinds april aan Twitter is gegeven, en Musk’s visie op een “allesomvattende app”.

Sinds Musk zijn banden met OpenAI heeft verbroken, zijn zijn ambities op het gebied van AI alleen maar toegenomen. Hij heeft kritiek geuit op de organisatie en lijkt in competitie te zijn met hen. In 2018 nam hij ontslag uit de raad van bestuur van OpenAI, en onlangs blokkeerde hij hun toegang tot Twitter-gegevens.

Meer details over de missie en plannen van xAI zullen worden onthuld tijdens een Twitter Spaces-evenement aanstaande vrijdag. Het is duidelijk dat dit nieuwe initiatief van Musk een combinatie is van zijn passie voor technologie, waarheid en zijn vastberadenheid om de grenzen te verleggen van wat mogelijk is met AI. Met zo’n indrukwekkend team en brede ondersteuning belooft xAI een spannende ontwikkeling te worden in de wereld van AI.