/

11 July 2023

Shutterstock versterkt positie als AI-datadistributeur in samenwerking met OpenAI

Shutterstock, het wereldwijde platform voor stockfoto’s, muziek, en video, heeft aangekondigd zijn deal met OpenAI te willen uitbreiden. Deze plannen hebben betrekking op het verschaffen van trainingsdata ten behoeve van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI).

OpenAI, een vooraanstaand onderzoekslaboratorium op het gebied van AI, zal in de komende zes jaar data van Shutterstock gaan licentiëren. Deze data zal een breed scala aan informatie bevatten, waaronder afbeeldingen, video’s, muziek en metadata. Shutterstock zal op zijn beurt voorrang krijgen op de nieuwste technologieën van OpenAI, alsook de mogelijkheid tot het ontwikkelen van nieuwe bewerkingsmogelijkheden.

Een belangrijk aandachtspunt van de samenwerking zal het brengen van generatieve AI-mogelijkheden naar mobiele gebruikers via Giphy zijn. Dit is een platform voor het delen van GIF’s, waarvan Shutterstock mede-eigenaar is.

Deze partnerschap onderstreept Shutterstock’s toewijding aan AI-innovatie en positioneert het bedrijf als een belangrijke datadistributeur voor generatieve AI. Dit is een belangrijke stap aangezien stockgalerijen en start-ups in generatieve AI een ietwat gespannen relatie hebben. De dreiging die generatieve AI vormt voor stockafbeeldingen leidt vaak tot complicaties. Verschillende kunstenaars en fotografen hebben geprotesteerd tegen start-ups in generatieve AI, omdat zij hun werk gebruiken zonder toestemming of compensatie.

Een voorbeeld hiervan is de rechtszaak die Getty Images, een concurrent van Shutterstock, aanspande tegen Stability AI wegens het onrechtmatig kopiëren en verwerken van haar auteursrechtelijk beschermde inhoud.

Ondanks deze uitdagingen, heeft Shutterstock generatieve AI omarmd en heeft het bedrijf samen met OpenAI een afbeeldingsgenerator gelanceerd die wordt aangedreven door DALL-E 2. Bovendien heeft Shutterstock licentieovereenkomsten met een aantal andere grote technologiebedrijven zoals Nvidia, Meta, en LG, voor het ontwikkelen van generatieve AI-modellen en -tools.

Shutterstock heeft ook maatregelen getroffen om de rechten van de kunstenaars te respecteren. Het bedrijf betaalt kunstenaars via een bijdragefonds voor hun rol in het trainen van haar generatieve AI. Bovendien biedt Shutterstock doorlopende royalty’s die zijn gekoppeld aan licenties voor nieuw gegenereerde activa.

Deze ontwikkelingen binnen Shutterstock tonen aan dat het bedrijf volop inzet op het integreren van AI-technologieën, terwijl het tegelijkertijd rekening houdt met zowel de wettelijke als ethische kwesties rondom het gebruik van content van kunstenaars en fotografen. Het is een duidelijk signaal dat Shutterstock vastbesloten is om op de voorgrond van technologische innovatie te blijven, terwijl het eerlijke en transparante zakelijke praktijken behoudt.