/

11 July 2023

Ontmoet Wendal: De AI-software die oprichters beoordeelt voor investeerders

Het in Kentucky gevestigde durfkapitaalbedrijf Connetic Ventures heeft een AI-software ontwikkeld met de naam Wendal, speciaal ontworpen om oprichters te beoordelen en te bepalen of een ontmoeting vruchtbaar zal zijn voor investeerders. Wendal beoordeelt oprichters op basis van dertien ondernemende eigenschappen en belooft binnen drie dagen een beslissing te nemen.

De oprichting van deze platform werd ingegeven door de behoefte om op een efficiënte en effectieve manier startups in Indiana, Kentucky en Ohio te vinden en te ondersteunen. Connetic Ventures streeft ernaar om selectiever te zijn in zijn investeringsbeslissingen, aangezien het zich buiten de grote financieringshubs zoals San Francisco of New York bevindt.

Bij het ontwerpen van Wendal heeft het bedrijf samengewerkt met een industrieel psycholoog om het optimale ondernemende gedragsprofiel te definiëren. Dit profiel werd vervolgens de basis voor de ontwikkeling van Wendal.

In tegenstelling tot traditionele durfkapitaalbedrijven, die vaak 20% van de gegenereerde gelden voor LP’s (Limited Partners) behouden, rekent Connetic Ventures een vergoeding van 1,9%. Daarnaast streeft het ernaar om zich beschikbaar te maken voor particuliere beleggers via financiële adviseurs.

Wendal, het AI-systeem, is ontworpen om een eerlijker model te creëren voor het bepalen van wie financiering zou moeten ontvangen door menselijke vooringenomenheid uit de vergelijking te halen. Er kunnen vragen rijzen over de eerlijkheid en het vermogen van Wendal om te bepalen of een oprichter van een startup geschikt is voor een bepaalde markt.

Echter, Connetic Ventures is ervan overtuigd dat het platform is gebouwd met een gelijke behandeling als uitgangspunt en dat de data deze claim ondersteunen. Het bedrijf ziet Wendal als een instrument dat eerlijk is in zijn beoordelingen, en dat het vermogen heeft om objectief te beslissen of een oprichter geschikt is voor een specifieke markt of niet.

Het is duidelijk dat Connetic Ventures ernaar streeft om een nieuw soort durfkapitaalbedrijf te zijn, één dat gebruik maakt van technologische innovatie om meer efficiëntie en rechtvaardigheid in het investeringsproces te brengen. Het bedrijf gelooft sterk in de kracht van AI, zoals Wendal, om dit doel te bereiken. Het blijft echter afwachten of deze benadering op de langere termijn succesvol zal blijken te zijn.