/

11 July 2023

De mogelijkheden van Generatieve AI: Voorlopers, Snelle Volgers en Zij die te laat zijn

Het veld van Kunstmatige Intelligentie (KI) is in een razendsnel tempo aan het evolueren. Een van de meest spannende ontwikkelingen in dit gebied is generatieve AI (GAI), een technologie die in toenemende mate wordt omarmd door startups in de Global South. Deze jonge bedrijven zijn op verschillende manieren bezig met het toepassen van deze geavanceerde technologie, variërend van het verbeteren van bestaande operationele processen tot het creëren van totaal nieuwe zakelijke benaderingen.

Om deze verschuivingen beter te begrijpen, kunnen we de oprichters van deze startups onderverdelen in drie categorieën: de voorlopers, de snelle volgers en zij die te laat zijn. Elke groep benadert het gebruik van generatieve AI op zijn eigen unieke manier, wat tot uiting komt in hun bedrijfsvoering en de industrieën waarin ze actief zijn.

Voorlopers zijn degenen die de potentie van generatieve AI al vroeg hebben ingezien en deze technologie al actief in hun bedrijfsprocessen hebben geïntegreerd. Ze hebben de kracht van AI erkend als een manier om hun operaties en klantinteracties te verbeteren. Dit zijn typisch Type 1-toepassingen van generatieve AI. Een voorbeeld hiervan is een on-demand bezorgservice die generatieve AI gebruikt om routes te optimaliseren en de leveringsefficiëntie te verbeteren.

De snelle volgers, aan de andere kant, zijn startups die de kansen van generatieve AI al vroeg hebben onderkend, maar die nu pas de technologie gaan implementeren. Ze zijn geïnspireerd door de successen van de voorlopers en proberen hun voorbeeld te volgen. Deze groep is vooral gefocust op Type 2-toepassingen van generatieve AI, waarbij ze creëren geheel nieuwe benaderingen voor hun bedrijfsvoering met behulp van AI. Een voorbeeld van zo’n Type 2-innovatie is een regionale B2B-marktplaats die generatieve AI gebruikt om informatie in meerdere talen te publiceren en zo de klantervaring te verbeteren.

Tot slot zijn er degenen die te laat zijn. Deze startups hebben de boot gemist bij de eerste golf van AI-adoptie, maar dat betekent niet dat het te laat is om in te stappen. Voor deze groep zijn er vijf duidelijke stappen die ze kunnen volgen om effectief generatieve AI te implementeren in hun bedrijf.

Ten eerste moeten ze een eenvoudige taal aannemen bij het bespreken van AI, om ervoor te zorgen dat het hele team de technologie begrijpt en ondersteunt. Ten tweede moeten ze ervoor zorgen dat het hele team aan boord is en zich inzet voor het succes van AI-projecten binnen het bedrijf. Ten derde moeten ze data privacy beschermen, een cruciaal aspect bij het werken met AI. Vervolgens moeten ze een Rood Team opzetten. Dit is een groep binnen het bedrijf die verantwoordelijk is voor het testen van de robuustheid en veiligheid van de AI-oplossingen. Tot slot moeten ze hun vooruitgang meten en deze communiceren naar het hele bedrijf om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de voordelen van generatieve AI.

Generatieve AI heeft het potentieel om de manier waarop bedrijven zakendoen drastisch te veranderen. Of een bedrijf nu voorop loopt, snel volgt of proberen in te halen, de sleutel tot succes ligt in het begrijpen van de mogelijkheden van deze technologie en hoe deze effectief kan worden toegepast om concurrentievoordeel te behalen en nieuwe klanten te bereiken.