/

11 July 2023

Anthropic’s Claude 2: Het ultieme AI-model voor tekstgeneratie met verbeterde prestaties en indrukwekkende mogelijkheden.

Anthropic, een AI-startup mede opgericht door voormalige leidinggevenden van OpenAI, heeft een nieuwe tekstgenererende AI-model uitgebracht genaamd Claude 2. Deze versie is een verbeterde variant van Anthropic’s eerste commerciële model en blinkt uit in het zoeken, samenvatten, schrijven van code en het beantwoorden van vragen over specifieke onderwerpen.

In vergelijking met zijn voorganger presteert Claude 2 beter in meerkeuzetests, programmeertaken en wiskundige problemen. Deze verbeterde prestaties zijn het resultaat van uitgebreidere training op recentere gegevens en een contextvenster van 100.000 tokens. Dit stelt het model in staat om tot 4.000 tokens of 3.125 woorden te genereren.

Een interessante ontwikkeling is dat Claude 2 “2x beter” is in het geven van onschadelijke antwoorden in vergelijking met Claude 1.3. Wat precies onder “onschadelijke antwoorden” wordt verstaan, is echter niet duidelijk gedefinieerd. Desalniettemin adviseert Anthropic om Claude 2 niet te gebruiken in toepassingen die betrekking hebben op fysieke of mentale gezondheid, situaties met hoge inzet of situaties waarin onjuiste antwoorden schade kunnen veroorzaken.

Het gedrag van het model wordt gestuurd door zogenaamde constitutionele AI. Dit biedt een set principes die het model dient te volgen. Anthropic heeft plannen om deze grondwet in de toekomst aanpasbaar te maken, zodat gebruikers het model kunnen afstemmen op hun specifieke behoeften.

Met een indrukwekkende financiering van 1,45 miljard dollar, waaronder investeringen van Google, streeft Anthropic naar het creëren van een volgende generatie algoritme voor AI-zelfleren. Het uiteindelijke doel is om de menselijke intelligentie beter te begrijpen en na te bootsen, en zo de impact van AI op de samenleving te verbeteren.

Claude 2 is momenteel beschikbaar in beta en wordt aangeboden via Amazon’s generatieve AI-hostingplatform, Bedrock. Bovendien biedt Anthropic een snellere en goedkopere versie van Claude aan, genaamd Claude Instant. Deze versie is ontworpen om gebruikers in staat te stellen snel en efficiënt tekst te genereren voor een breed scala aan toepassingen.

Met deze indrukwekkende prestaties en ambitieuze doelen blijft Anthropic een krachtige speler in de wereld van kunstmatige intelligentie.