/

17 April 2023

Hoe nalatige techgiganten een nieuw Cambridge Analytica-schandaal ontketenen – Jouw privacy op het spel!

Het lijkt erop dat voor AI-bedrijven de dagen van onbeperkte technologische vooruitgang zonder verantwoordelijkheid te nemen ten einde komen. AI-bedrijven lanceren producten zonder ingebouwde veiligheidsmaatregelen, en dit leidt tot een groeiend probleem. OpenAI, de AI-marktleider, wordt momenteel onderzocht door Europese en Canadese gegevensbeschermingsautoriteiten. In Italië is de ChatGPT zelfs tijdelijk verboden.

De kern van deze kwestie is de naleving van de GDPR (General Data Protection Regulation), die bedoeld is om de privacy van burgers te beschermen. Experts beweren echter dat naleving voor AI-bedrijven zoals OpenAI bijna onmogelijk is vanwege de manier waarop AI-data wordt verzameld en verwerkt.

Wojciech Wiewiórowski, de Europese gegevensbeschermingssupervisor en een invloedrijke figuur, waarschuwt voor een nieuw Cambridge Analytica-schandaal als techbedrijven geen privacyfuncties vanaf het begin in hun producten inbouwen. Cambridge Analytica is immers het beste voorbeeld van wat er kan gebeuren als bedrijven geen aandacht besteden aan gegevensbescherming.

Wiewiórowski stelt dat Amerikanen het Europese concept van gegevensbescherming moeten begrijpen: het gebruik van gegevens moet in overeenstemming zijn met het doel waarvoor ze zijn verzameld. Hij betwist ook de claim dat regelgeving innovatie belemmert en stelt dat regelgeving bedoeld is om processen te civiliseren.

De GDPR beschermt niet alleen persoonlijke gegevens, maar bevordert ook de vrije stroom van gegevens over grenzen. Dit is van cruciaal belang in een geglobaliseerde wereld waarin internationale samenwerking en handel steeds belangrijker worden.

Europa is niet het enige continent dat streng optreedt tegen techbedrijven. De Verenigde Staten overwegen ook regels voor AI-verantwoording. De Federal Trade Commission heeft geëist dat bedrijven algoritmen en illegaal verzamelde gegevens verwijderen.

Wiewiórowski juicht de oproep van president Biden aan techbedrijven toe om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van hun producten. Hij ziet een convergentie tussen de Amerikaanse en Europese inspanningen om AI-risico’s te voorkomen en de bescherming van persoonlijke gegevens te waarborgen.

In een tijdperk waarin technologie steeds meer verweven is met ons dagelijks leven, is het belangrijk dat bedrijven en overheden samenwerken om de privacy en veiligheid van gebruikers te waarborgen. Het is niet voldoende om simpelweg innovatieve producten op de markt te brengen; bedrijven moeten ervoor zorgen dat deze producten de persoonlijke gegevens van consumenten beschermen en voldoen aan internationale regelgeving.

De waarschuwing van Wiewiórowski moet serieus worden genomen. AI-bedrijven moeten proactief zijn in het navigeren door het complexe landschap van gegevensbescherming en regelgeving. Het is tijd dat techbedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat de producten die ze op de markt brengen niet alleen innovatief, maar ook veilig en ethisch zijn.