/

23 February 2023

ChatGPT: Een wondermiddel met een schaduwkant

ChatGPT, zal al onze communicatie- en productiviteitsproblemen oplossen. Toch?

Helaas is er altijd een keerzijde. Laten we eens kijken naar de risico’s die deze technologie met zich meebrengt.

1. Diefstal van gegevens:

iedereen deelt maar lukraak data met het miljarden bedrijf en de maker van ChatGPT, OpenAI, zonder zich af te vragen wat de gevolgen zijn. Want wie maakt zich nou druk om identiteitsdiefstal, bedrijfsgeheimen en persoonlijke gegevens? Komt jouw data terecht in de volgende GPT-versie, zodat iedereen straks jouw diepste geheimen kan opvragen? Over dit soort risico’s word er nog maar weinig nagedacht.

2. Ontwikkeling van malware:

Door ChatGPT’s vermogen om complexe tekst te genereren, kan het bijdragen aan de evolutie van malware. Het kan malware en virussen ontwikkelen die het vermogen hebben om zichzelf steeds aan te passen om zo de virusscanners te slim af te zijn.

3. Phishing e-mails:

Het is de perfecte assistent voor het creëren van overtuigende phishing-aanvallen, waarbij hackers zich richten op specifieke personen of organisaties met schadelijke e-mails en kwaadaardige bijlagen. Daarnaast kunnen we straks onszelf eindeloos vermaken met authentieke phishing e-mails. Wat is er nou leuker dan de echte e-mails van neppe e-mails proberen te onderscheiden?

4. De na-aper:

ChatGPT, de ultieme imitator. Nep berichten zo echt dat zelfs de cybercriminelen er zelf in zouden trappen. Het inzetten van ChatGPT als imitator van.. stelt cybercriminelen in staat om toegang te krijgen tot gevoelige informatie, reputatieschade te veroorzaken en scams te plegen uit de naam van het slachtoffer.

5. Ethiek:

Laten we even stilstaan bij de ethiek van ChatGPT. De mogelijkheid om kwetsende of valse informatie te creëren kan leiden tot negatieve gevolgen op sociaal en politiek vlak. Door het gebruik van geavanceerde AI-tools was de drempel nog nooit zo laag.

6. Ransomware:

Met ChatGPT krijgen we nog geavanceerdere ransomware-aanvallen cadeau. Onze bestanden versleuteld en losgeld geëist. Uiteraard lopen de onderhandelingen via een chatbot getraind door de cybercriminelen, scheelt weer een FTE.

7. Desinformatie:

Door het genereren van overtuigende maar valse informatie kan ChatGPT bijdragen aan de verspreiding van misinformatie. Dit kan leiden tot verkeerde beslissingen, misleiding van het publiek en potentieel gevaarlijke situaties.

8. CEO-fraude:

Dankzij ChatGPT kunnen cybercriminelen nog gerichter en overtuigender bedrijven aanvallen. Ze doen zich voor als hooggeplaatste individuen en laten werknemers grote sommen geld overmaken.

Conclusie

Hoewel we ChatGPT graag zouden omarmen als de verlosser van al onze communicatie- en productiviteitsproblemen, moeten we ons realiseren dat er ook schaduwkanten zijn. Laten we voorzichtig zijn met het delen van onze data, waakzaam blijven, onze systemen beveiligen om onszelf zo te beschermen tegen cyberaanvallen. Of je hoopt gewoon op het beste.